Gotujemy dzisiaj zupę ogrodnika. Wrzucamy do garnka wszystko, co ogrodnik przyniósł z warzywnika.
JARZYNOWA ZUPA OGRODNIKA
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- cebula
- kalafior
- garść fasolki szparagowej
- kalarepka
- zielony groszek
- łyżka masła i łyżka oliwy
- śmietanka do zupy
- sól do smaku
- dużo posiekanego koperku
Obierz warzywa, opłucz, pokrój w kostkę.
W sporym garnku podgrzej masło z oliwą. Dodaj warzywa i chwilę podduś.
Wlej wodę lub bulion, tyle tylko, żeby przykryła warzywa. Gotuj aż będą miękkie. Ja nie lubię rozgotowanej paciai, więc gotuję warzywa al dente.
Jeśli używasz mrożonego groszku – wrzuć go do garnka pod koniec gotowania warzyw.
Dodaj śmietankę, podgrzej nie zagotowując. Dopraw solą i koperkiem.
Jeśli bardzo chcesz – możesz podduszone warzywa zasypać łyżką mąki (jak w zupie jarzynowej z groszkiem), ale moim zdaniem to nie jest potrzebne. Zamiast wody można użyć dowolnego bulionu.
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.