Z

Zupa-krem z zielonego groszku

Mam do niej wyjątkowy sentyment. Nie tylko dlatego, że jest dos-ko-na-ła, ale na dodatek przypomina mi Portugalię, z czasów kiedy jeszcze nie jeździliśmy tyle po świecie i Cabo da Roca naprawdę robiło wrażenie.

Jest niezwykle łatwa do przygotowania i (jak wszystkie kremy) pożywna. Można ją podać klasycznie: z podsmażonym boczkiem, albo w wersji bezmięsnej z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Enjoy!


ZUPA-KREM
Z ZIELONEGO GROSZKU


  • opakowanie mrożonego groszku
  • 2 małe cebule
  • opcjonalnie: 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła i trochę oliwy
  • 250 ml śmietanki 12% lub 18%
  • boczek pokrojony w kostkę

Podgrzej w garnku masło z oliwą.

Dodaj groszek, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Lekko zeszklij, mieszając.

Zalej wodą (pamiętaj, że będziesz jeszcze dodawać śmietankę, więc nie przesadź z ilością wody – zawsze możesz jej dolać po zmiksowaniu zupy, jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta) i gotuj do miękkości.

Zblenduj zupę na krem. Dodaj śmietankę. Dopraw solą.

Podsmaż boczek i dodaj do zupy.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.