Z

Zupa jarzynowa z szynką i zielonym groszkiem

Jeśli przyjmiemy, że wiosna to stan ducha, możemy tę zupę zjeść nawet w lutym. Z wielką przyjemnością.


ZUPA JARZYNOWA Z SZYNKĄ I ZIELONYM GROSZKIEM


  • 3 marchewki
  • pół niewielkiego selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1 litr wody
  • 100 g szynki pokrojonej w kostkę lub paski
  • szklanka mrożonego groszku
  • 250 ml śmietanki
  • posiekany koperek (w mojej zupie koperku jest dużo)
  • sól do smaku (jeśli potrzebna)

Obierz warzywa i pokrój w małą kostkę.

Rozgrzej w garnku masło, dodaj warzywa i podduś przez chwilę.

Zasyp mąką, wymieszaj, gotuj przez chwilę.

Zalej wodą. Dodaj szynkę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj groszek.

Kiedy groszek się ugotuje wlej śmietankę, wymieszaj i wyłącz.

Przed podaniem sprawdź, czy nie trzeba dosolić. Dodaj koperek.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.