Jeśli przyjmiemy, że wiosna to stan ducha, możemy tę zupę zjeść nawet w lutym. Z wielką przyjemnością.
ZUPA JARZYNOWA Z SZYNKĄ I ZIELONYM GROSZKIEM
- 3 marchewki
- pół niewielkiego selera
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1 litr wody
- 100 g szynki pokrojonej w kostkę lub paski
- szklanka mrożonego groszku
- 250 ml śmietanki
- posiekany koperek (w mojej zupie koperku jest dużo)
- sól do smaku (jeśli potrzebna)
Obierz warzywa i pokrój w małą kostkę.
Rozgrzej w garnku masło, dodaj warzywa i podduś przez chwilę.
Zasyp mąką, wymieszaj, gotuj przez chwilę.
Zalej wodą. Dodaj szynkę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj groszek.
Kiedy groszek się ugotuje wlej śmietankę, wymieszaj i wyłącz.
Przed podaniem sprawdź, czy nie trzeba dosolić. Dodaj koperek.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.
CategoriesBez kategorii
Moja mama gotowała taką zupę na skrzydełkach kurzych zamiast w miejsce szyneczki 🙂