Białe szparagi są delikatne i subtelne, ale niestety czasami zbyt wymagające dla Leniwej Kucharki. Zastanawiałam się, czy do „szparagów à la hollandaise” można użyć zielonych?
Można.
ZIELONE SZPARAGI
W SOSIE HOLENDERSKIM
dla 4 osób:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki
- porcja sosu holenderskiego
Odłam twarde końcówki szparagów. Przygotuj garnek do gotowania (najlepszy będzie garnek do szparagów, czyli wysoki i wąski, z wyjmowanym koszyczkiem albo płaski Cud Kuchenny Tupperware).
Ugotuj jajka na twardo. Lekko przestudź, obierz i posiekaj. Posiekaj szynkę.
Podgrzej sos (tu idę na łatwiznę i używam gotowego sosu Thomy). Trzymaj go na małym ogniu, żeby się nie zważył.
Gotuj szparagi pod przykryciem w osolonym wrzątku przez 3 minuty, albo zalej wrzątkiem w Cudzie Kuchennym i zostaw na 6 minut. Mają być jędrne i chrupiące!!!
Ugotowane szparagi wyłóż na talerze, polej sosem i posyp posiekanym jajkiem i szynką. Natychmiast podaj.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.