Z

ZIELONE szparagi z sosem holenderskim

Białe szparagi są delikatne i subtelne, ale niestety czasami zbyt wymagające dla Leniwej Kucharki. Zastanawiałam się, czy do „szparagów à la hollandaise” można użyć zielonych?

Można.


ZIELONE SZPARAGI
W SOSIE HOLENDERSKIM


dla 4 osób:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki
  • porcja sosu holenderskiego

Odłam twarde końcówki szparagów. Przygotuj garnek do gotowania (najlepszy będzie garnek do szparagów, czyli wysoki i wąski, z wyjmowanym koszyczkiem albo płaski Cud Kuchenny Tupperware).

Ugotuj jajka na twardo. Lekko przestudź, obierz i posiekaj. Posiekaj szynkę.

Podgrzej sos (tu idę na łatwiznę i używam gotowego sosu Thomy). Trzymaj go na małym ogniu, żeby się nie zważył.

Gotuj szparagi pod przykryciem w osolonym wrzątku przez 3 minuty, albo zalej wrzątkiem w Cudzie Kuchennym i zostaw na 6 minut. Mają być jędrne i chrupiące!!!

Ugotowane szparagi wyłóż na talerze, polej sosem i posyp posiekanym jajkiem i szynką. Natychmiast podaj.

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.