90% blogerów kulinarnych zaczyna ten przepis od: „smak dzieciństwa…”. I coś w tym jest. Ale nikt nie powiedział, że dorosły człowiek nie może sobie zrobić małej, kulinarnej przyjemności.
Ryż z jabłkami to właściwie taki przepis bez przepisu. Każdy może dostosować porcje i proporcje do własnych potrzeb. Najogólniej rzecz biorąc: mleka powinno być dwa razy tyle, co ryżu, cukru i cynamonu dodajemy do smaku, a jabłka można przesmażyć, albo nie bawić się w brudzenie patelni i dać po prostu starte na tarce.
Ja to robiłam tak:
RYŻ Z JABŁKAMI
na obiad dla 4 głodnych osób (lub 6 na deser)
- 2 szklanki ryżu (użyłam puddingowego, ale można wziąć zwykły)
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki mleka
- masło
- cukier
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- 4-5 jabłka (antonówka, reneta)
- cynamon
Obierz jabłka, usuń ogryzek, zetrzyj na grubej tarce. Dodaj cukier i cynamon (ja dałam 3 łyżki cukru i dużą szczyptę cynamonu), wymieszaj.
Zalej ryż wodą, zagotuj. Dodaj szklankę mleka, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy albo pół łyżeczki ekstraktu. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kiedy ryż zgęstnieje – dodaj drugą szklankę mleka. I po ponownym zgęstnieniu – trzecią. Niektóre przepisy podają, żeby wlać całe mleko od razu i gotować przez kwadrans, mieszając wszystko ze trzy razy w tym czasie, ale ja wyznaję wersję tradycyjną, w której mleko dodaje się porcjami.
Kiedy ryż jest gęsty i miękki, wysmaruj naczynie do zapiekania masłem i rozłóż na dnie połowę ryżu. Wyłóż na ryż starte jabłka, a następnie drugą część ryżu.
Połóż na wierzchu wiórki masła. Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika na mniej więcej 20 minut.
Lekko przestudź przed podaniem.
PS.
Jeśli chcesz – podaj z bitą śmietaną.
© 2022, Jo. All rights reserved.
O tak ,tak ryż to w każdej postaci a z jabłkami to nr 1.
Ryż mam ale mleko i jabłka nie ,to mus lecieć do sklepu.Niestety tu jabłka nie takie jak trzeba ,a drogie jak by były ze złota.I jeszcze gora cynamonu,ach.
A co tam! Zróbmy sobie Dzień Dziecka