Angielski keks z bakaliami i brandy jest ulubionym świątecznym ciastem mojego męża.
Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale dla równowagi – żadnych kulinarnych umiejętności. Wystarczy zalać brandy na noc bakalie, a potem uzbroić się w cierpliwość, bo pieczone w niskiej temperaturze ciasto potrzebuje prawie trzech godzin w piekarniku.
Zamiast 5 szklanek rodzynek, możesz częściowo użyć innych owoców: kandyzowanej żurawiny czy suszonych wiśni. Obie wersje będą bardzo świąteczne.
ŚWIĄTECZNE CIASTO PITERA
- 3 szklanki różnych rodzynek (małych, dużych, jasnych, ciemnych)
- 1 szklanka kandyzowanych wiśni
- 1 szklanka kandyzowanej żurawiny
- ½ szklanki kandyzowanych skórek cytrusowych
- 1 szklanka obranych migdałów
- ¾ szklanki posiekanych daktyli
- 1 szklanka brandy lub sherry
- 250 g miękkiego masła
- 1 ¼ szklanki drobnego brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Przełóż do miski rodzynki, skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Zalej brandy, szczelnie zakryj i zostaw na noc.
Utrzyj masło z cukrem na gęstą, kremową masę. Cały czas ucierając dodaj (po jednym) jajka.
Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj.
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm. Najlepiej wyciąć kółko na spód i pasek papieru, którym wyłożysz bok. Ten pasek powinien wystawać ponad krawędź tortownicy – w ten sposób uchroni ciasto przed nadmiernym przypieczeniem. Ciasto nie rośnie, więc nie ucieknie z formy, ale podczas długiego pieczenia mogłoby się zbyt przypiec od góry. Możesz lekko posmarować blaszkę masłem, żeby pasek papieru przykleił się do niej i nie spadał.
Przełóż ciasto do tortownicy. Piecz 2,5 – 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 140℃.
Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w środek patyczek jest suchy. Trzeba sprawdzać, bo piecze się długo i powoli.
Ostudź w formie.
Xmas Cake można zawinąć w folię i zostawić w chłodnym miejscu, żeby się przegryzło. Na ogół piekę je nawet dwa tygodnie przed Świętami – mój mąż twierdzi, że jest wtedy idealne.
Ciasto można podać tak, jak jest, albo posmarować wierzch podgrzaną i przetartą przez sitko galaretką morelową. Można też udekorować je masą marcepanową i typowymi dla świątecznych ciast ozdobami.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.