Angielski keks z bakaliami i brandy jest ulubionym świątecznym ciastem mojego męża.

Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale dla równowagi – żadnych kulinarnych umiejętności. Wystarczy zalać brandy na noc bakalie, a potem uzbroić się w cierpliwość, bo pieczone w niskiej temperaturze ciasto potrzebuje prawie trzech godzin w piekarniku.

Zamiast 5 szklanek rodzynek, możesz częściowo użyć innych owoców: kandyzowanej żurawiny czy suszonych wiśni. Obie wersje będą bardzo świąteczne.


ŚWIĄTECZNE CIASTO PITERA


  • 3 szklanki różnych rodzynek (małych, dużych, jasnych, ciemnych)
  • 1 szklanka kandyzowanych wiśni
  • 1 szklanka kandyzowanej żurawiny
  • ½ szklanki kandyzowanych skórek cytrusowych
  • 1 szklanka obranych migdałów
  • ¾  szklanki posiekanych daktyli
  • 1 szklanka brandy lub sherry
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 ¼  szklanki drobnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 ¼  szklanki mąki pszennej
  • ¼  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½  łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Przełóż do miski rodzynki, skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Zalej brandy, szczelnie zakryj i zostaw na noc.

Utrzyj masło z cukrem na gęstą, kremową masę. Cały czas ucierając dodaj (po jednym) jajka.

Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj.

Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm. Najlepiej wyciąć kółko na spód i pasek papieru, którym wyłożysz bok. Ten pasek powinien wystawać ponad krawędź tortownicy – w ten sposób uchroni ciasto przed nadmiernym przypieczeniem. Ciasto nie rośnie, więc nie ucieknie z formy, ale podczas długiego pieczenia mogłoby się zbyt przypiec od góry. Możesz lekko posmarować blaszkę masłem, żeby pasek papieru przykleił się do niej i nie spadał.

Przełóż ciasto do tortownicy. Piecz 2,5 – 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 140℃.

Ciasto jest gotowe, kiedy wbity w środek patyczek jest suchy. Trzeba sprawdzać, bo piecze się długo i powoli.

Ostudź w formie.

Xmas Cake można zawinąć w folię i zostawić w chłodnym miejscu, żeby się przegryzło. Na ogół piekę je nawet dwa tygodnie przed Świętami – mój mąż twierdzi, że jest wtedy idealne.

Ciasto można podać tak, jak jest, albo posmarować wierzch podgrzaną i przetartą przez sitko galaretką morelową. Można też udekorować je masą marcepanową i typowymi dla świątecznych ciast ozdobami.

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.