W poszukiwaniu nowych pomysłów na zielone szparagi, trafiłam na zachwycające szparagowe wstążki z szynką serrano i suszonymi pomidorami.
Danie jest bardzo lunchowe i przypadło nam do serca, tylko to struganie szparagów… Nie jestem pewna, czy bardziej podziwiam ambitne blogerki kulinarne, czy ich nienawidzę… Wiem, że dla mnie to było spore wyzwanie.
WSTĄŻKI Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
- pęczek zielonych szparagów
- opakowanie boczku (plastry lub kostka) lub kilka plastrów szynki serrano lub crudo
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- ząbek czosnku
- ⅓ szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa
- sól do smaku
- łyżka zimnego masła
- garść bazylii lub posiekana natka pietruszki
- parmezan starty na cienkie płatki
Odłam twarde końce szparagów. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi (czy raczej: zestrugaj) na cienkie wstążki.
Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzej oliwę. Dodaj ząbek czosnku i szynkę lub boczek. Podsmaż.
Dodaj pokrojone w cienkie paski pomidory i wstążki ze szparagów. Smaż przez kilka minut, aż szparagi zmiękną.
Dodaj wino, odparuj na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj zimne masło. Dopraw solą. Gotuj przez chwilę.
Dodaj bazylię/pietruszkę, posyp serem i podaj.
Jeśli dodasz do szparagowych wstążek ugotowane tagliatelle (najlepiej dwukolorowe), otrzymasz wykwintne danie na lunch lub kolację!
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.