W

Wstążki z zielonych szparagów

W poszukiwaniu nowych pomysłów na zielone szparagi, trafiłam na zachwycające szparagowe wstążki z szynką serrano i suszonymi pomidorami.

Danie jest bardzo lunchowe i przypadło nam do serca, tylko to struganie szparagów… Nie jestem pewna, czy bardziej podziwiam ambitne blogerki kulinarne, czy ich nienawidzę… Wiem, że dla mnie to było spore wyzwanie.


WSTĄŻKI Z ZIELONYCH SZPARAGÓW


  • pęczek zielonych szparagów
  • opakowanie boczku (plastry lub kostka) lub kilka plastrów szynki serrano lub crudo
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • ząbek czosnku
  • ⅓ szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa
  • sól do smaku
  • łyżka zimnego masła
  • garść bazylii lub posiekana natka pietruszki
  • parmezan starty na cienkie płatki

Odłam twarde końce szparagów. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi (czy raczej: zestrugaj) na cienkie wstążki.

Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzej oliwę. Dodaj ząbek czosnku i szynkę lub boczek. Podsmaż.

Dodaj pokrojone w cienkie paski pomidory i wstążki ze szparagów. Smaż przez kilka minut, aż szparagi zmiękną.

Dodaj wino, odparuj na mocnym ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj zimne masło. Dopraw solą. Gotuj przez chwilę.

Dodaj bazylię/pietruszkę, posyp serem i podaj.


Jeśli dodasz do szparagowych wstążek ugotowane tagliatelle (najlepiej dwukolorowe), otrzymasz wykwintne danie na lunch lub kolację!

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.