Jedno z klasycznych, wigilijnych dań. Można je podać jako postny bigos, albo użyć jako farszu do pierogów lub pasztecików. A ewentualne resztki doskonale wzbogacą noworoczny bigos myśliwski.
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów (ja używam podgrzybków)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Zalej grzyby wrzątkiem (daj tylko tyle wody, żeby przykryła grzyby) i odstaw na godzinę.
Wrzuć kapustę na sito i przelej bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka.
W tym czasie ugotuj do miękkości grzyby (w wodzie, w której się moczyły). Przecedź zachowując wywar. Pokrój grzyby w paski i wraz z wywarem dodaj do kapusty.
Obierz cebulę, drobno pokrój i przesmaż na maśle. Zasyp mąką, posmaż jeszcze chwilę i dodaj do kapusty z grzybami. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę, aż kapusta trochę zgęstnieje.
Kapusta z grzybami doskonale znosi zamrażanie. Później wystarczy rozmrozić kapustę przez noc w lodówce, albo zimnym miejscu i dobrze podgrzać przed podaniem. Jeśli zostaną ci resztki – koniecznie użyj ich do bigosu!
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.