Mamy śliwki. Czas na podwieczorek.
Zazwyczaj od tego ciasta zaczynamy sezon na śliwki. Jest idealne na podwieczorek. Robi się je szybko i nie trzeba mieć do tego specjalnych zdolności.
Można wziąć większą lub mniejszą formę – w zależności od tego, czy chcemy mieć wyższe ciasto z dodatkiem śliwek, czy bardziej śliwki z dodatkiem ciasta 😉 Pamiętajcie tylko o dostosowaniu czasu pieczenia: niższe ciasto upiecze nam się szybciej!
UCIERANY PLACEK ZE ŚLIWKAMI
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier trzcinowy do posypania
- ½ kg śliwek
Roztop w rondelku masło i przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym..
Dodaj stopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj składniki na gładkie ciasto.
Posmaruj masłem brytfannę. Oprósz mąką lub tartą bułką. Wlej ciasto. Ułóż na wierzchu owoce. Posyp cukrem trzcinowym.
Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około 45-60 minut (w zależności od tego, jak wysokie jest ciasto) – wbity w środek patyczek powinien być suchy.
Przed podaniem przestudź i oprósz cukrem pudrem.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.