Zrobimy dziś szybkie ciasto z owocami. Bardzo proste i dopasowujące się do sezonu. Można użyć do niego dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych.
Najlepsze do tego ciasta będą borówki, truskawki, maliny i wiśnie – ale można użyć praktycznie każdych owoców.
CIASTO Z OWOCAMI
(z olejem)
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 1¼ szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- szczypta soli
- 300 g owoców
Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 25×35 cm: posmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem i solą na gęstą masę. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt z wanilii.
Zmniejsz obroty miksera i porcjami dodaj mąkę z proszkiem na przemian z olejem.
Przełóż ciasto do brytfanny. Wysyp na wierzch owoce. Możesz wierzch oprószyć miałkim cukrem.
Wstaw do rozgrzanego do 175ºC piekarnika na około 40 minut (do suchego patyka).
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.