To jest, proszę państwa, taki deser, że hej!
Jadałam go, z wielkim zresztą upodobaniem, chociaż wielkość porcji była zabójcza, w nieistniejącej już restauracji Portucale. A ponieważ nie mogłam go odżałować, to pomyślałam: „A co mi tam! Sama zrobię!”.
No i zrobiłam.
TRUSKAWKI
ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM
4 PORCJE:
- 6 żółtek
- 6 łyżek miałkiego cukru
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- truskawki
- cukier puder do posypania
Umyj, osusz, odszypułkuj truskawki. Jeśli chcesz – przekrój na pół albo na ćwiartki. Włóż do żaroodpornych miseczek.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
Nałóż porcje kogla mogla na truskawki.
Wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika. Na wierzchu powinna zrobić się lekko zrumieniona skorupka.
Podaj oprószone cukrem pudrem
Co z białkami?
A co byście powiedzieli na bezę?
Albo beziki:
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.
REWELACJA !!!