T

Truskawki zapiekane w koglu-moglu

To jest, proszę państwa, taki deser, że hej!

Jadałam go, z wielkim zresztą upodobaniem, chociaż wielkość porcji była zabójcza, w nieistniejącej już restauracji Portucale. A ponieważ nie mogłam go odżałować, to pomyślałam: „A co mi tam! Sama zrobię!”.

No i zrobiłam.


TRUSKAWKI
ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM


4 PORCJE:

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek miałkiego cukru
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • truskawki
  • cukier puder do posypania

Umyj, osusz, odszypułkuj truskawki. Jeśli chcesz – przekrój na pół albo na ćwiartki. Włóż do żaroodpornych miseczek.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.

Nałóż porcje kogla mogla na truskawki.

Wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika. Na wierzchu powinna zrobić się lekko zrumieniona skorupka.

Podaj oprószone cukrem pudrem


Co z białkami?

A co byście powiedzieli na bezę?

Albo beziki:

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.