Dzisiejsza tarta początkowo była „tartą z kratką z boczku”, z jakiegoś kulinarnego czasopisma. Ale jak zaczęliśmy przy niej majstrować, to nam się nieco przeobraziła…


TARTA Z CUKINIĄ, BOCZKIEM I RICOTTĄ


  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 2 cebule
  • 300 g boczku pokrojonego w kostkę 
  • 250 g ricotty (1 opakowanie)
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 podpieczony spód do słonej tarty

Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Posiekaj cebulę. Podsmaż boczek z cebulą i cukinią. Odparuj płyn. Przestudź.

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Wymieszaj ricottę z parmezanem. Dodaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem.

Wyłóż farsz na wystudzony spód do tarty.

Wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.

Podaj po lekkim przestudzeniu.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.