Dzisiejsza tarta początkowo była „tartą z kratką z boczku”, z jakiegoś kulinarnego czasopisma. Ale jak zaczęliśmy przy niej majstrować, to nam się nieco przeobraziła…
TARTA Z CUKINIĄ, BOCZKIEM I RICOTTĄ
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 2 cebule
- 300 g boczku pokrojonego w kostkę
- 250 g ricotty (1 opakowanie)
- ½ szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- 1 podpieczony spód do słonej tarty
Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Posiekaj cebulę. Podsmaż boczek z cebulą i cukinią. Odparuj płyn. Przestudź.
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Wymieszaj ricottę z parmezanem. Dodaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż farsz na wystudzony spód do tarty.
Wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.
Podaj po lekkim przestudzeniu.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.
CategoriesBez kategorii