Sięgający korzeniami średniowiecza przysmak, którym częstowano pielgrzymów do Camino de Santiago. Oryginalny przepis, objęty świadectwem pochodzenia IGP (Indicación Geográfica Protegida) ściśle określa zarówno rodzaj użytych składników, jak i ich proporcje. Trzymamy się zatem tych zaleceń, a Piter wyczarowuje w kuchni coś takiego:
TORTA de SANTIAGO
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do dekoracji
Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodaj migdały, cynamon i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy.
Wstaw do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i piecz do suchego patyczka (około 50 minut).
Przestudź.
Połóż na wierzchu szablon i posyp ciasto cukrem pudrem.
Szablon krzyża św. Jakuba można znaleźć w Internecie, wydrukować i wyciąć. Albo poszukać w sklepach internetowych (ja kupiłam na brytyjskim amazonie).
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.
Brakuje mi tu zdjęcia…
No brakuje. Bo Piter się rzucił na to ciasto zanim zdążyłam po szablon sięgnąć.
Podobno ma je upiec ponownie. Niebawem.