T

Torta de Santiago

Sięgający korzeniami średniowiecza przysmak, którym częstowano pielgrzymów do Camino de Santiago. Oryginalny przepis, objęty świadectwem pochodzenia IGP (Indicación Geográfica Protegida) ściśle określa zarówno rodzaj użytych składników, jak i ich proporcje. Trzymamy się zatem tych zaleceń, a Piter wyczarowuje w kuchni coś takiego:


TORTA de SANTIAGO


  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do dekoracji

Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.

Dodaj migdały, cynamon i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj.

Wlej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy.

Wstaw do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i piecz do suchego patyczka (około 50 minut).

Przestudź.

Połóż na wierzchu szablon i posyp ciasto cukrem pudrem.

Szablon krzyża św. Jakuba można znaleźć w Internecie, wydrukować i wyciąć. Albo poszukać w sklepach internetowych (ja kupiłam na brytyjskim amazonie).

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
    1. Jo. says:

      No brakuje. Bo Piter się rzucił na to ciasto zanim zdążyłam po szablon sięgnąć.

      Podobno ma je upiec ponownie. Niebawem.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.