W Internecie znajdziemy tyle wersji przepisu na Tort Sachera, że można się w nich pogubić. Ta jest bardzo prosta – tak jak proste jest to ciasto. Klasycznie z morelową marmoladą, którą przygotowujemy latem dbając, aby miała odpowiednio gęstą konsystencję.
Jeśli nie masz domowej marmolady, weź gotowy dżem, zmiksuj go, lekko podgrzej i przetrzyj przez sitko.
TORT SACHERA
- 120 g gorzkiej czekolady lub kuwertury do ciast
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 6 jajek
- miąższ z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- 80 g mąki
- 120 g mielonych migdałów
- 100 g marmolady morelowej + trochę do posmarowania wierzchu
- 300 g polewy czekoladowej
Rozpuść czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej). Przestudź.
Utrzyj masło z połową cukru pudru na puszysty krem. Dodaj miąższ wanilii i (cały czas ucierając) po jednym żółtka.
Rozgrzej piekarnik do 180℃. Posmaruj tortownicę masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
Ubij białka z solą na sztywną pianę, powoli dodając drugą połowę cukru pudru.
Dodaj do masy maślano-jajecznej przestudzoną czekoladę. Wymieszaj. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
Wymieszaj mąkę z migdałami. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Upieczone ciasto odstaw na noc do wystudzenia.
Następnego dnia przekrój ciasto poziomo na dwa placki.
Posmaruj dolny placek marmoladą. Przykryj górnym plackiem.
Podgrzej trochę marmolady i posmaruj nią (najlepiej za pomocą pędzelka) wierzch ciasta.
Przygotuj polewę. Wylej na ciasto oblewając również boki.
Możesz użyć dowolnej polewy. Ja chętnie korzystam z tej:
Pozostałe warianty Tortu Sachera:
PS.
Po namyśle i trzecim kawałku ciasta (a może odwrotnie…) doszłam do wniosku, że czymś bym ten tort lekko nasączyła. Bo jest dość suchy. Nie mam tylko pomysłu czym.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.