Klasyka. Żelazny punkt programu. Absolutna podstawa naszych kolacji. Wystarczy podać z mieszaną sałatą i kieliszkiem wina. Każdego zachwyci.

Lubię, kiedy sery różnią się kolorem i konsystencją, dlatego wybieram pomarańczowy mimolette, pleśniowy roquefort, łagodny brie i twardy ementaler, ale prawdę mówiąc ta tarta jest doskonałym sposobem na zużycie dowolnych serowych resztek z lodówki…


TARTA SEROWA


  • 1 podpieczony spód do słonej tarty
  • 400 ml gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 50 g startego gruyèra, cheddara lub goudy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • sery do farszu, pokrojone w kostkę (mimolette, roquefort, brie, ementaler)

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Ułóż na spodzie do tarty sery pokrojone w kostkę.

Roztrzep rózgową trzepaczką śmietanę i jajka. Dodaj starty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

Wylej masę na sery.

Wstaw do piekarnika na 30-40 minut..

Przed podaniem odstaw na 10 minut do stężenia i lekkiego przestygnięcia.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.