S

Szybkie pain au chocolat

Jeśli nie macie pod ręką francuskiej patisserie, nie musicie rezygnować z pysznych ciastek na śniadanie. Wystarczy mrożone ciasto francuskie i czekoladowe batoniki.

Używam ciasta mrożonego Frosty (tego z masłem). Ma bardzo dobry skład i od razu pokrojone jest w prostokąty. Trzeba je tylko przy rozmrażaniu rozdzielić, inaczej się posklejają.

Podaję proporcje na jedną bułeczkę. Można je dopasować do własnych potrzeb.


FRANCUSKIE CIASTKA Z KINDER CHOCOLATE


1 bułeczka:

  • 2 batoniki Kinder chocolate
  • 1 prostokąt ciasta francuskiego
  • jajko roztrzepane z łyżką wody

Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Połóż batoniki na krótszych krawędziach ciasta. Zwiń do środka – powinien powstać ślimak (albo lornetka – jak twierdzi BlueBoy).

Posmaruj wierzch jajkiem.

Piecz około 20 minut, aż wierzch się lekko zrumieni.

Podaj posypane cukrem pudrem.

© 2023 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.