Jeśli nie macie pod ręką francuskiej patisserie, nie musicie rezygnować z pysznych ciastek na śniadanie. Wystarczy mrożone ciasto francuskie i czekoladowe batoniki.
Używam ciasta mrożonego Frosty (tego z masłem). Ma bardzo dobry skład i od razu pokrojone jest w prostokąty. Trzeba je tylko przy rozmrażaniu rozdzielić, inaczej się posklejają.
Podaję proporcje na jedną bułeczkę. Można je dopasować do własnych potrzeb.
FRANCUSKIE CIASTKA Z KINDER CHOCOLATE
1 bułeczka:
- 2 batoniki Kinder chocolate
- 1 prostokąt ciasta francuskiego
- jajko roztrzepane z łyżką wody
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Połóż batoniki na krótszych krawędziach ciasta. Zwiń do środka – powinien powstać ślimak (albo lornetka – jak twierdzi BlueBoy).
Posmaruj wierzch jajkiem.
Piecz około 20 minut, aż wierzch się lekko zrumieni.
Podaj posypane cukrem pudrem.
© 2023 – 2024, Jo. All rights reserved.