Uwielbiamy kruche tarty z budyniowym kremem i przykrytymi galaretką owocami!
Oczywiście najbardziej uwielbiamy je we Francji, z nosami przyklejonymi do witryny jakiejś lokalnej boulangerie, ale skoro chwilowo siedzimy w domu, to chyba nie mamy wyjścia, jak machnąć jakąś szybką tartę we własnej kuchni.
Do tej idealnej na letni podwieczorek tarty można wziąć dowolne sezonowe owoce. Najczęściej nie mogę zdecydować się tylko na truskawki, albo jedynie na borówki, więc robię tutti (jakie mam pod ręką) frutti, ale w wersji mono też prezentuje się wyśmienicie.
Można również zamiast jednej dużej tarty zrobić małe tartaletki. Albo kruche babeczki z owocami.
KRUCHA TARTA
Z BUDYNIOWYM KREMEM
I OWOCAMI W GALARETCE
- wypieczony spód do tarty
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 100 g miękkiego masła
- sezonowe owoce
- galaretka
- 500 ml gorącej wody
Rozpuść galaretkę w wodzie i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok, co jakiś czas mieszając.
Odlej pół szklanki mleka, dodaj proszek budyniowy i 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj, zdejmij z kuchenki, dodaj rozrobiony budyń. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Odstaw. Przykryj wierzch folią, żeby nie zrobił się kożuch i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
(Równie dobrze mogłabym po prostu napisać: „ugotuj budyń”, ale BB żąda dokładnych instrukcji.)
Utrzyj masło z pozostałymi 3 łyżkami cukru na gładki krem. Nadal ucierając dodaj po łyżce zimny budyń.
Wyłóż masę budyniową na upieczony spód do tarty i odstaw do lodówki na 30 minut, żeby stężał.
Rozłóż na budyniu owoce.
Kiedy galaretka zacznie gęstnieć – wylej ją na wierzch tarty i odstaw do lodówki całkowitego stężenia.
Tartę najlepiej przechowywać w lodówce.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.