Szarlotka w kruchym cieście to idem per idem. Ale ponieważ różne ciasta z jabłkami nazywa się szarlotką, niech będzie.
Chociaż moja dusza cierpi, prawie tak samo, jak przy nazywaniu leniwych – kluskami…
SZARLOTKA
ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 100 -150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- miękkie masło + bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia
- 2 łyżki bułki tartej do posypania podpieczonego spodu
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Podziel na dwie części, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
Obierz jabłka, podziel na ćwiartki i starannie usuń gniazda nasienne. Podsmaż z cukrem na patelni z grubym dnem. Dodaj cynamon i cukier waniliowy i wymieszaj.
Wysmaruj dno i brzegi formy do pieczenia masłem i oprósz bułką tartą.
Rozwałkuj jedną część ciasta na wielkość formy i przenieś na dno. Nakłuj widelcem i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 200℃ piekarnika.
Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180℃.
Wyjmij z lodówki drugą część ciasta i rozwałkuj na wielkość formy do pieczenia. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia – łatwiej potem przenieść ciasto.
Posyp podpieczony spód cienką warstwą bułki tartej i rozłóż na nim masę jabłkową. Przenieś na wierzch rozwałkowaną drugą połowę ciasta i przykryj nadzienie. Nakłuj wierzch widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wierzchnia warstwa ciasta będzie słomkowa.
Gotową szarlotkę można podać oprószoną cukrem pudrem, albo z kulką lodów śmietankowych/waniliowych lub z bitą śmietaną.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.