S

Sypana szarlotka

Ja wiem, że tytuł jest idiotyczny, ale nic na to nie poradzę. To ciasto robi się ścierając jabłka na tarce a potem sypiąc składniki. I tyle.

Nie można go zepsuć – nie da się!

PS.
Jeszcze taka mała uwaga: jeśli jest napisane o „szczelnej tortownicy”, to znaczy, że należy użyć naczynia, z którego nic nie wycieknie. Raz Key zignorowała tę radę i baaardzo żałowała…

BREAKING NEWS!

Marianna mówi, żeby dać krupczatkę zamiast zwykłej mąki. Że podobno ŁAŁ! i OCH! Ciasto jest chrupiące i nawet po dwóch dniach nie namięka.


SYPANA SZARLOTKA


  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej (lub krupczatki!)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 4 spore kwaskowe jabłka
  • 200 g bardzo zimnego masła
  • miękkie masło i bułka tarta do formy do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Przekrój jabłka na ćwiartki, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce z dużymi otworami.

Wrzuć do dużej miski wszystkie sypkie składniki i wymieszaj.

Przygotuj szczelną (!) formę do pieczenia – wysmaruj miękkim masłem i wysyp bułką tartą.

Na dno formy wsyp szklankę mieszanki i wyrównaj. Wyłóż połowę jabłek. Wsyp następną szklankę mieszanki. Ułóż drugą część jabłek. Wysyp ostatnią porcję mieszanki.

Ułóż na wierzchu kawałki masła (masło można pokroić lub zetrzeć na tarce – musi być bardzo zimne).

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Na wierzchu powinna się zrobić lekko chrupiąca warstwa.

Lekko przestudzone, jeszcze ciepłe ciasto podaj z lodami waniliowymi, albo posypane cukrem pudrem.

Podobno ta szarlotka jest świetna również na zimno.

Nie wiem. Nigdy nie udało nam się zaczekać, aż całkiem wystygnie…

© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.

  1. Marta uk says:

    Muszę spróbować wg Twojego przepisu.Dawno temu chyba przedobrzylam ,zrobilam z podwójnej ilości,było wyższe,ale surowe w środku.Czyli tez można s…..zepsuć.
    Nazwa jest właśnie taka od lat jak podalas.Tutaj robią tez trochę podobnie jabłka lub inne owoce na dnie i posypane jakby kruszonka.Musowo w szczelnej formie i nabierają łyżka .Często z lodami.Tylko te jablka takie nie szarlotkowe niestety.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.