Ja wiem, że tytuł jest idiotyczny, ale nic na to nie poradzę. To ciasto robi się ścierając jabłka na tarce a potem sypiąc składniki. I tyle.
Nie można go zepsuć – nie da się!
PS.
Jeszcze taka mała uwaga: jeśli jest napisane o „szczelnej tortownicy”, to znaczy, że należy użyć naczynia, z którego nic nie wycieknie. Raz Key zignorowała tę radę i baaardzo żałowała…
BREAKING NEWS!
Marianna mówi, żeby dać krupczatkę zamiast zwykłej mąki. Że podobno ŁAŁ! i OCH! Ciasto jest chrupiące i nawet po dwóch dniach nie namięka.
SYPANA SZARLOTKA
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej (lub krupczatki!)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cynamon
- 4 spore kwaskowe jabłka
- 200 g bardzo zimnego masła
- miękkie masło i bułka tarta do formy do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Przekrój jabłka na ćwiartki, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce z dużymi otworami.
Wrzuć do dużej miski wszystkie sypkie składniki i wymieszaj.
Przygotuj szczelną (!) formę do pieczenia – wysmaruj miękkim masłem i wysyp bułką tartą.
Na dno formy wsyp szklankę mieszanki i wyrównaj. Wyłóż połowę jabłek. Wsyp następną szklankę mieszanki. Ułóż drugą część jabłek. Wysyp ostatnią porcję mieszanki.
Ułóż na wierzchu kawałki masła (masło można pokroić lub zetrzeć na tarce – musi być bardzo zimne).
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Na wierzchu powinna się zrobić lekko chrupiąca warstwa.
Lekko przestudzone, jeszcze ciepłe ciasto podaj z lodami waniliowymi, albo posypane cukrem pudrem.
Podobno ta szarlotka jest świetna również na zimno.
Nie wiem. Nigdy nie udało nam się zaczekać, aż całkiem wystygnie…
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.
Muszę spróbować wg Twojego przepisu.Dawno temu chyba przedobrzylam ,zrobilam z podwójnej ilości,było wyższe,ale surowe w środku.Czyli tez można s…..zepsuć.
Nazwa jest właśnie taka od lat jak podalas.Tutaj robią tez trochę podobnie jabłka lub inne owoce na dnie i posypane jakby kruszonka.Musowo w szczelnej formie i nabierają łyżka .Często z lodami.Tylko te jablka takie nie szarlotkowe niestety.
O! No to mnie zaskoczyłaś 😀
Uwielbiam ciasto z jabłkami plus bita śmietana to jest coś.