Mam do tej surówki szczególny sentyment, ponieważ robiła ją Mama Pitera. My ją podajemy w każde Święta, do indyka i roladek z kasztanami, ale równie dobrze pasuje do dowolnej pieczeni. A w jednym bardzo miłym bistro jedliśmy podobną – podaną z plastrami pieczonej cielęciny na zimno. Warta była uwagi.


SURÓWKA Z SELERA


  • 1 średni seler
  • sok z cytryny
  • 1 kwaskowe jabłko
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • gęsty, prawdziwy kefir (najlepiej Robico)

Obierz seler i zetrzyj na drobnej tarce. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.

Obierz i zetrzyj jabłka. Dodaj do selera.

Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dodaj kefir – powinien połączyć składniki, ale całość nie może w nim pływać! Wymieszaj i dobrze schłodź przed podaniem.

Wierzch można posypać orzechami włoskimi. Jeśli lubisz – możesz dodać do surówki rodzynki.

INDYKA I ROLADKI ZNAJDZIESZ TUTAJ:

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.