S

Spód do słodkiej tarty

Na ogół piekę słodkie tarty w formie o średnicy 20 centymetrów. I na taką foremkę dobrane są poniższe proporcje.

150 g mąki
100 g masła
60 g cukru pudru
1 łyżka śmietany lub 1 żółtko

Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty o średnicy 20 cm. Wyłóż wierzch papierem do pieczenia i wypełnij wnętrze kamyczkami lub kulkami do pieczenia.

Wstaw do rozgrzanego do 190ºC piekarnika na 15 minut. Zdejmij papier z obciążnikami i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź.

© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.