Spaghetti z klopsikami było pierwszym daniem, jakie przygotowałam w ramach Pass It On Jamie’go Olivera. To była świetna zabawa, więc postanowiliśmy ją powtórzyć po latach, ale z małymi własnymi modyfikacjami.
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI
- 4 gałązki rozmarynu
- 12 krakersów
- 2 łyżeczki musztardy
- 500 g mielonego mięsa
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pęczek bazylii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 400 g spaghetti
- starty parmezan do posypania
- oliwa z oliwek
Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć obrany czosnek. Posiekaj cebulę. Usuń czosnek. Wrzuć cebulę na patelnię.
Kiedy cebula będzie miękka, dodaj listki bazylii i pomidory. Dopraw solą, dodaj ocet balsamiczny i podgrzewaj na małym ogniu.
Pokrusz krakersy (najlepiej użyć do tego płaskiego tłuczka do mięsa). Wymieszaj w misce mięso, jajko, pokruszone krakersy, musztardę, posiekane igiełki rozmarynu, oregano, dopraw solą i pieprzem. Wyrób mięso. Podziel na 4 części, następnie każdą z nich na 6 i uformuj małe pulpeciki.
Weź drugą patelnię. Rozgrzej nieco oliwy. Wrzuć klopsiki i podsmaż ze wszystkich stron.
Usmażone klopsiki przełóż do sosu i trzymaj na małym ogniu.
Zagotuj wodę na spaghetti. Kiedy woda się zagotuje dodaj małą garść grubej soli morskiej i spaghetti. Ugotuj według czasu podanego na opakowaniu.
Odlej pół szklanki wody z gotowania. Odcedź makaron. Wrzuć na patelnię z sosem, wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj nieco wody z gotowania makaronu.
Podziel na porcje, posyp parmezanem i podaj.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.