Na ogół robimy tę sałatkę (bo to jest sałatka!) na Trzech Króli, wykorzystując resztki wigilijnego śledzia korzennego. Ale zdarzało mi się podać ją na stół wigilijny, kiedy miałam wielu gości i nie chciało mi się wymyślać trzeciego śledzia oraz drugiej sałatki.
Wszystkim bardzo smakowało. Poza BlueBoyem oczywiście.
SAŁATKA ŚLEDŹ Z JAJKIEM
- 1 opakowanie śledzi korzennych
- ½ l mleka
- ⅓ szklanki majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szalotka
- pieprz do smaku
- 4 jajka na twardo
Opłucz śledzie w zimnej wodzie, osusz, zalej mlekiem i odstaw na 4 godziny.
Ponownie opłucz śledzie i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w ukośne paski.
Obierz jajka, pokrój w kostkę. Posiekaj szalotkę. Drobno pokrój szczypiorek.
Przełóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Dopraw pieprzem. Wstaw na noc do lodówki.
Jeśli wykorzystujesz resztki śledzia korzennego – po prostu dodajesz do nich jajka, majonez i szczypiorek.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.