S

Siekana sałata

Wam też wryły się w pamięć słowa „nigdy nie krój sałaty nożem”? To natychmiast o nich zapomnijcie! Bo tę sałatę właśnie kroi się nożem! Dużym nożem szefa (chef knife).

Najlepiej wziąć dużą deskę i po kolei kroić na niej i siekać wszystkie składniki.


SIEKANA ZIELONA SAŁATA


SOS:

  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie: 1 łyżka oleju z awokado

Wymieszaj składniki sosu – w shakerze lub trzepaczką w miseczce.

SAŁATKA:

  • 1 zielona sałata, masłowa lub rzymska
  • 1 dojrzałe awokado
  • ½  ogórka sałatkowego
  • suszone pomidory
  • dymka ze szczypiorem
  • mały pęczek koperku

Umyj i osusz wszystkie warzywa. Obierz ogórek i awokado.

Na dużej desce posiekaj nożem sałatę. Przełóż do dużej miski.

Posiekaj koperek i dymkę. Pokrój w drobną kostkę suszone pomidory, ogórek i awokado. Dodaj do sałaty.

Dodaj sos, wymieszaj i podaj.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO WIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.