Wam też wryły się w pamięć słowa „nigdy nie krój sałaty nożem”? To natychmiast o nich zapomnijcie! Bo tę sałatę właśnie kroi się nożem! Dużym nożem szefa (chef knife).
Najlepiej wziąć dużą deskę i po kolei kroić na niej i siekać wszystkie składniki.
SIEKANA ZIELONA SAŁATA
SOS:
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- opcjonalnie: 1 łyżka oleju z awokado
Wymieszaj składniki sosu – w shakerze lub trzepaczką w miseczce.
SAŁATKA:
- 1 zielona sałata, masłowa lub rzymska
- 1 dojrzałe awokado
- ½ ogórka sałatkowego
- suszone pomidory
- dymka ze szczypiorem
- mały pęczek koperku
Umyj i osusz wszystkie warzywa. Obierz ogórek i awokado.
Na dużej desce posiekaj nożem sałatę. Przełóż do dużej miski.
Posiekaj koperek i dymkę. Pokrój w drobną kostkę suszone pomidory, ogórek i awokado. Dodaj do sałaty.
Dodaj sos, wymieszaj i podaj.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.