S

Serowe conchiglie

Zapiekane makaronowe muszle z serowym farszem i pomidorowym sosem są jednym z naszych ulubionych dań z piekarnika. Sama je wymyśliłam i z przyjemnością się nimi dzielę. Mogą być cudowną kolacją, albo zachęcającą ciepłą (żeby nie powiedzieć: gorącą) przystawką.

W naszych sklepach można kupić muszle różnej wielkości, więc zwróćcie uwagę, że w przepisie jest: „dużych muszli”. Takich naprawdę dużych! Mniejszych trzeba wziąć więcej.


SEROWE MUSZLE


  • 20 dużych muszli do faszerowania

Ugotuj makaron wg. wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • oliwa

Pokrój pomidory na mniejsze kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek.

Na patelni z grubym dnem rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć czosnek i cebulę i chwilę podsmaż. Usuń czosnek, dodaj boczek i smaż, aż będzie rumiany. Dodaj pomidory i zioła prowansalskie, dopraw solą i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  • 1 mozzarella
  • 1 opakowanie ricotty
  • 100 g startego parmezanu
  • 100 g startego sera cheddar
  • 100 g gruyère

Zetrzyj mozzarellę na tarce. W dużej misce wymieszaj ricottę, mozzarellę, gruyère, pół parmezanu i cheddar. Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Napełnij muszle farszem serowym. Ułóż w brytfannie. Zalej sosem pomidorowym. Posyp tartym parmezanem i odrobinę skrop oliwą.

Wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch się zrumieni.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.