Nie jestem pewna, czy to jest przepis, czy tylko pomysł. Duszony na patelni schab z warzywami robiła moja Babcia Helena, a potem Tatui (czyli tytułowy Lonek). Danie jest proste, tanie i – jak się niespodziewanie okazało – niezwykle przypadło do gustu moim synom.
po 1-2 kotlecie schabowym na osobę
marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula – w ilościach dopasowanych do porcji mięsa
sól i pieprz do smaku (Tatui daje jeszcze vegetę)
olej do smażenia
opcjonalnie: kostka rosołowa dodana do wody
Umyj i osusz kotlety.
Na dużej patelni rozgrzej olej i zrumień mięso z obu stron. Zmniejsz ogień.
Obierz warzywa, pokrój i dodaj do mięsa. Posól, dopraw pieprzem i zalej 2 szklankami wody.
Duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez 30 minut.
Podaj z ryżem lub ziemniakami.
© 2020, Jo. All rights reserved.
Marchewki, pietruszki i schab było przepyszne
Ktoś ci gotuje same ulubione rzeczy, chłopczyku