Uwaga: teraz będzie coś naprawdę wyjątkowego! Nie dlatego, że upieczenie pomidorów może doprowadzić człowieka do szału… Tylko dlatego, że… A zresztą – sami spróbujcie!
SAŁATKA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA i SUSZONYCH POMIDORÓW Z BOCZKIEM
- 10 pomidorów śliwkowych
- 1 bakłażan
- 2 garście rukoli
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę lub paski
- sól
- oliwa
- garść orzeszków piniowych
- parmezan
- ocet balsamiczny (najlepszy jest gęsty, kremowy)
Przekrój pomidory wzdłuż. Skrop oliwą. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz w 160℃, aż pomidory będą upieczone, ale nadal zachowujące kształt.
Pokrój bakłażana wzdłuż na plastry. Posmaruj każdy plaster oliwą i oprósz lekko solą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż bakłażan zrobi się matowy. Przestudź. Pokrój w szerokie paski.
Umyj i osusz rukolę. Wrzuć do miski. Skrop oliwą i wymieszaj.
Podsmaż na chrupko boczek pokrojony w kostkę lub paski. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podpraż na suchej patelni orzeszki pinii.
Wyłóż na półmisek rukolę. Ułóż na niej pomidory i bakłażana. Dodaj skwarki z boczku. Posyp parmezanem startym na płatki i orzeszkami piniowymi. Wykończ gęstym balsamico.
Pomidory i bakłażan powinny być ciepłe. Jeśli przygotowujesz warzywa wcześniej, podgrzej je trochę przed przygotowaniem sałatki.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.