S

Sałatka z pieczonego bakłażana i pomidorów

Uwaga: teraz będzie coś naprawdę wyjątkowego! Nie dlatego, że upieczenie pomidorów może doprowadzić człowieka do szału… Tylko dlatego, że… A zresztą – sami spróbujcie!


SAŁATKA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA i SUSZONYCH POMIDORÓW Z BOCZKIEM


  • 10 pomidorów śliwkowych
  • 1 bakłażan
  • 2 garście rukoli
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę lub paski
  • sól
  • oliwa
  • garść orzeszków piniowych
  • parmezan
  • ocet balsamiczny (najlepszy jest gęsty, kremowy)

Przekrój pomidory wzdłuż. Skrop oliwą. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz w 160℃, aż pomidory będą upieczone, ale nadal zachowujące kształt.

Pokrój bakłażana wzdłuż na plastry. Posmaruj każdy plaster oliwą i oprósz lekko solą. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż bakłażan zrobi się matowy. Przestudź. Pokrój w szerokie paski.

Umyj i osusz rukolę. Wrzuć do miski. Skrop oliwą i wymieszaj.

Podsmaż na chrupko boczek pokrojony w kostkę lub paski. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podpraż na suchej patelni orzeszki pinii.

Wyłóż na półmisek rukolę. Ułóż na niej pomidory i bakłażana. Dodaj skwarki z boczku. Posyp parmezanem startym na płatki i orzeszkami piniowymi. Wykończ gęstym balsamico.

Pomidory i bakłażan powinny być ciepłe. Jeśli przygotowujesz warzywa wcześniej, podgrzej je trochę przed przygotowaniem sałatki.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO warzywa

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.