S

Sałatka z marynowanych warzyw

Za każdym razem, kiedy jej nie zrobię w wystarczająco dużej ilości, gorzko żałuję. A wraz ze mną cała rodzina. Poza BlueBoyem, bo on przecież takich rzeczy nie jada. Natomiast reszta owszem, jada. I podkrada na wynos.

Poza tym jest to sałatka autorstwa mojej Teściowej, co samo w sobie jest wystarczającą rekomendacją.


SAŁATKA Z MARYNOWANYCH WARZYW


  • 2 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg pieczarek
  • sok z cytryny do skropienia

do blanszowania:

  • 1 l wody
  • 30 g soli
  • 30 g cukru

zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 200 ml octu 10%
  • 7 łyżek cukru
  • 1 ½  łyżki soli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • biała gorczyca

Umyj paprykę, pokrój w paski. Usuń pestki.

Obierz cebulę i pokrój.

Zagotuj wodę z cukrem i solą (drugi akapit w składnikach). Wrzuć paprykę i blanszuj przez 2 minuty. Wyjmij. Powtórz to samo z cebulą.

Obierz pieczarki, pokrój i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Z podanych składników przygotuj zalewę: wrzuć wszystko do garnka i zagotuj.

Pieczarki, paprykę i cebulę włóż do słoików. Zalej zalewą. Zamknij, nie dokręcając pokrywek.

Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Zalej gorącą wodą mniej więcej centymetr poniżej wieczka. Gotuj 5 minut, potem wyjmij, dokręć wieczka i postaw do góry nogami. Przykryj ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.

W ten sposób można robić również cukinię, patisona i ogórki. Tych warzyw nie blanszujemy – po pokrojeniu wkładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 10 minut.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.