Wystarczy zmienić jedną rzecz w sałatce nicejskiej, żeby zakochać się w niej na zawsze: ziemniaki, jajka i fasolka muszą być ciepłe. Niech będzie: letnie. I oczywiście ugotowane al dente.
Tak, to wszystko.
SAŁATKA NICEJSKA
dla 4 osób:
- kilka liści sałaty
- 4 średnie pomidory
- 4 ziemniaki sałatkowe
- 4 jajka
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 średnie puszki tuńczyka w dużych kawałkach
- kilka czarnych oliwek (ja używam podwędzanych, są świetne!)
- kilka filecików anchois
dressing:
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki aceto balsamico
- łyżka musztardy Dijon lub sarepskiej
Wymieszaj składniki dresingu na gładką emulsję.
Ugotuj ziemniaki i fasolkę al dente, a jajka na twardo. Nieco przestudź.
Ułóż na półmisku sałatę. Na niej pokrojone w plastry ziemniaki. Następnie fasolkę i ćwiartki jajek na twardo.
Dodaj pokrojone w ósemki pomidory, osączonego tuńczyka, pokrojone na mniejsze kawałki anchois i wydrylowane oliwki. Tu wspomnę, że warto kupić oliwki z pestkami i samemu je wydrylować. Jest różnica.
Jeśli nie wszyscy jedzą anchois (u mnie panicze nie tkną) można je podać w osobnej miseczce.
Polej sałatkę dresingiem i podaj.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.