Pomidory, pomidory, pomidory… Znaczy: jestem w raju!
Bierzemy wszystkie pomidory, jakie są: małe, duże, czerwone, żółte, czarne i pomarańczowe. Kroimy na pół albo w ćwiartki. I dalej robimy tak:
SAŁATKA BARDZO POMIDOROWA
- około 1 kg mieszanych pomidorów
- garść gruboziarnistej soli morskiej
- garść świeżej bazylii
- oliwa extra vergine
- kulka mozzarelli (opcjonalnie)
Wrzuć pokrojone pomidory na durszlak. Posyp garścią grubej soli morskiej i odstaw na 20 minut, od czasu do czasu potrząsając durszlakiem.
Kiedy pomidory puszczą sok przełóż je do salaterki (bez soli, która zostanie na durszlaku). Skrop oliwą. Dodaj bazylię. Jeśli chcesz, możesz dodać porwaną na kawałki mozzarellę.
PS. Warto sprawdzić, czy pomidorów nie trzeba dosolić. Naprawdę!
PODOBNY POMYSŁ NA POMIDOROWĄ UCZTĘ ZNAJDZIESZ TU:
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.