R

Racuszki z cukinii z czosnkowym dipem

Racuszki z cukinii i fety są jednym z naszych ulubionych letnich dań. Teoretycznie są częścią Greckiej Kolacji, ale najczęściej występują solo, z czosnkowym dipem (z pomidorową sałatką), na kolację.

Można je zrobić wcześniej i podgrzać, chociaż oczywiście najlepiej smakują świeżo usmażone.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 10 racuszków.


RACUSZKI Z CUKINII I FETY



RACUSZKI:

  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie greckiej, twardej fety
  • 1 jajko
  • bułka tarta

SOS:

  • pęczek koperku
  • jogurt grecki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Zetrzyj cukinie na tarce o dość dużych oczkach. Przełóż na durszlak i zostaw na kilka minut, żeby spłynął sok. Odciśnij z reszty soku. Wymieszaj z pokruszoną drobno fetą.

Posiekaj koperek.Wymieszaj jogurt z połową koperku, dodaj starty czosnek (albo przeciśnięty przez praskę), dopraw solą.

Odciśnij cukinię z serem pozbywając się reszty wody i przełóż do miski. Dodaj jajko i drugą połowę koperku. Starannie wymieszaj i uformuj racuszki. Obtocz każdy w bułce tartej.

Rozgrzej we frytownicy lub garnku olej do głębokiego smażenia. Wkładaj porcjami racuszki i smaż na złoto. Osącz na papierowym ręczniku.

Racuszki są świetne gorące, ale równie dobrze smakują w temperaturze pokojowej, więc można je przygotować z wyprzedzeniem.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.