Racuszki z cukinii i fety są jednym z naszych ulubionych letnich dań. Teoretycznie są częścią Greckiej Kolacji, ale najczęściej występują solo, z czosnkowym dipem (z pomidorową sałatką), na kolację.
Można je zrobić wcześniej i podgrzać, chociaż oczywiście najlepiej smakują świeżo usmażone.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 10 racuszków.
RACUSZKI Z CUKINII I FETY
RACUSZKI:
- 2 cukinie
- 1 opakowanie greckiej, twardej fety
- 1 jajko
- bułka tarta
SOS:
- pęczek koperku
- jogurt grecki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Zetrzyj cukinie na tarce o dość dużych oczkach. Przełóż na durszlak i zostaw na kilka minut, żeby spłynął sok. Odciśnij z reszty soku. Wymieszaj z pokruszoną drobno fetą.
Posiekaj koperek.Wymieszaj jogurt z połową koperku, dodaj starty czosnek (albo przeciśnięty przez praskę), dopraw solą.
Odciśnij cukinię z serem pozbywając się reszty wody i przełóż do miski. Dodaj jajko i drugą połowę koperku. Starannie wymieszaj i uformuj racuszki. Obtocz każdy w bułce tartej.
Rozgrzej we frytownicy lub garnku olej do głębokiego smażenia. Wkładaj porcjami racuszki i smaż na złoto. Osącz na papierowym ręczniku.
Racuszki są świetne gorące, ale równie dobrze smakują w temperaturze pokojowej, więc można je przygotować z wyprzedzeniem.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.