Wesoły kurczak zawdzięcza swą nazwę BlueBoyowi (chociaż tak do końca nie jestem pewna, czy temu kurczakowi jest równie wesoło) i jest ulubionym daniem Nicholasa, kiedy Zia Sissi robi kolację. Znaczy mua.
Jest to danie proste i tą nieskomplikowaną prostotą zachwyca.
Można powiedzieć, że jest również daniem podróżnym, bo nagminnie przygotowuję je podczas każdych włoskich wakacji. Polskich zresztą też.
No to do dzieła.
POLLO ALLEGRO ZE SZPARAGAMI
dla 4 osób:
- filet z piersi kurczaka
- 100 g boczku lub bekonu, najlepiej pokrojonego w plastry
- kilka czarnych, podwędzanych oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- 2 łyżki zimnego masła
- oliwa
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- w sezonie: pół pęczka zielonych szparagów
Umyj i osusz mięso. Pokrój na cienkie plastry lub w paski. Oprósz solą.
Na dużej patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie rumiany – zdejmij go z patelni i odłóż na bok.
Na rozgrzanym tłuszczu usmaż na złoto kurczaka. Jeśli potrzeba dodaj nieco oliwy.
Kiedy kurczak będzie gotowy, wrzuć z powrotem na patelnię boczek. Dodaj wino i na ostrym ogniu odparuj przez chwilę.
Zmniejsz ogień. Dodaj masło, oliwki, pomidorki i bazylię. Duś na małym ogniu pod przykryciem.
Na oddzielną patelnię wrzuć szparagi. Grilluj aż będą intensywnie zielone.
Dodaj szparagi do kurczaka i od razu podaj. Z bagietką i resztą wina użytego do gotowania…
© 2020 – 2025, Jo. All rights reserved.