P

Pollo allegro

Wesoły kurczak zawdzięcza swą nazwę BlueBoyowi (chociaż tak do końca nie jestem pewna, czy temu kurczakowi jest równie wesoło) i jest ulubionym daniem Nicholasa, kiedy Zia Sissi robi kolację. Znaczy mua.

Jest to danie proste i tą nieskomplikowaną prostotą zachwyca.

Można powiedzieć, że jest również daniem podróżnym, bo nagminnie przygotowuję je podczas każdych włoskich wakacji. Polskich zresztą też.

No to do dzieła.


POLLO ALLEGRO ZE SZPARAGAMI


dla 4 osób:

  • filet z piersi kurczaka
  • 100 g boczku lub bekonu, najlepiej pokrojonego w plastry
  • kilka czarnych, podwędzanych oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki zimnego masła
  • oliwa
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • w sezonie: pół pęczka zielonych szparagów

Umyj i osusz mięso. Pokrój na cienkie plastry lub w paski. Oprósz solą.

Na dużej patelni podsmaż boczek. Kiedy będzie rumiany – zdejmij go z patelni i odłóż na bok.

Na rozgrzanym tłuszczu usmaż na złoto kurczaka. Jeśli potrzeba dodaj nieco oliwy.

Kiedy kurczak będzie gotowy, wrzuć z powrotem na patelnię boczek. Dodaj wino i na ostrym ogniu odparuj przez chwilę.

Zmniejsz ogień. Dodaj masło, oliwki, pomidorki i bazylię. Duś na małym ogniu pod przykryciem.

Na oddzielną patelnię wrzuć szparagi. Grilluj aż będą intensywnie zielone.

Dodaj szparagi do kurczaka i od razu podaj. Z bagietką i resztą wina użytego do gotowania…

© 2020 – 2025, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIOSNA

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.