P

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Unikacie drożdżowych placków, bo trzeba to ciasto wyrabiać i wyrabiać, a na to nikt nie ma czasu i ochoty? A co byście powiedzieli na drożdżowy placek bez wyrabiania?

PLACEK DROŻDŻOWY
ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • szczypta soli

Umieść wszystkie składniki ciasta w misie. Wyrób robotem (lub ręcznie) żeby się dobrze połączyły. Nie musisz robić rozczynu ani niczego podgrzewać i czekać – po prostu wyjmujesz składniki z lodówki i łączysz.

Przykryj miskę i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KRUSZONKA:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki

Zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.

PLACEK:

  • około 500 g śliwek

Usuń pestki ze śliwek.

Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (albo wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Jeśli chcesz wyższy placek – użyj mniejszej formy, jeśli niższy – większej. Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.

Ułóż na cieście śliwki. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika na około 30-40 minut (patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy). Trzeba sprawdzać.

Przestudzone ciasto polej lukrem.

LUKIER:

  • szklanka cukru pudru
  • łyżka gorącej wody
  • łyżeczka soku z cytryny

Przesiej cukier, żeby pozbyć się grudek. Dodaj gorącą wodę i sok z cytryny. Utrzyj.

© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.