Unikacie drożdżowych placków, bo trzeba to ciasto wyrabiać i wyrabiać, a na to nikt nie ma czasu i ochoty? A co byście powiedzieli na drożdżowy placek bez wyrabiania?
PLACEK DROŻDŻOWY
ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g masła
- szczypta soli
Umieść wszystkie składniki ciasta w misie. Wyrób robotem (lub ręcznie) żeby się dobrze połączyły. Nie musisz robić rozczynu ani niczego podgrzewać i czekać – po prostu wyjmujesz składniki z lodówki i łączysz.
Przykryj miskę i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KRUSZONKA:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
PLACEK:
- około 500 g śliwek
Usuń pestki ze śliwek.
Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, przełóż je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (albo wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Jeśli chcesz wyższy placek – użyj mniejszej formy, jeśli niższy – większej. Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.
Ułóż na cieście śliwki. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika na około 30-40 minut (patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy). Trzeba sprawdzać.
Przestudzone ciasto polej lukrem.
LUKIER:
- szklanka cukru pudru
- łyżka gorącej wody
- łyżeczka soku z cytryny
Przesiej cukier, żeby pozbyć się grudek. Dodaj gorącą wodę i sok z cytryny. Utrzyj.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.