Placek drożdżowy. Taki zwykły, tradycyjny, z grubą warstwą kruszonki. Idealny na podwieczorek, albo na śniadanie. U nas na ogół z kubkiem gorącego kakao. Właściwie niczego więcej nie trzeba pisać.
PLACEK DROŻDŻOWY
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 250 l mleka
- 50 g drożdży
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 100 g masła
- szczypta soli
- rodzynki i skórka pomarańczowa
KRUSZONKA:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- opcjonalnie: 1 cukier waniliowy
Przygotuj rozczyn: Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Rozpuść masło i przestudź.
Utrzyj żółtka z resztą cukru.
Ubij pianę z białek ze szczypta soli.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj formę do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.
Przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie składniki.
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Włącz piekarnik na 180℃. Kiedy się rozgrzeje wstaw ciasto i piecz około godziny – patyk wbity w środek musi być suchy. Odstaw na kratkę do wystudzenia.
© 2024, Jo. All rights reserved.