P

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy. Taki zwykły, tradycyjny, z grubą warstwą kruszonki. Idealny na podwieczorek, albo na śniadanie. U nas na ogół z kubkiem gorącego kakao. Właściwie niczego więcej nie trzeba pisać.


PLACEK DROŻDŻOWY


CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250  l mleka
  • 50 g drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • rodzynki i skórka pomarańczowa

KRUSZONKA:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • opcjonalnie: 1 cukier waniliowy

Przygotuj rozczyn: Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Rozpuść masło i przestudź.

Utrzyj żółtka z resztą cukru.

Ubij pianę z białek ze szczypta soli.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.

Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.

Przygotuj formę do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.

Przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie składniki.

Posyp kruszonką wierzch ciasta.

Włącz piekarnik na 180℃. Kiedy się rozgrzeje wstaw ciasto i piecz około godziny – patyk wbity w środek musi być suchy. Odstaw na kratkę do wystudzenia.

© 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.