Nie można gotować po włosku i zupełnie zignorować pizzy. Nie da się!
Nasza droga do pizzy doskonałej wiodła przez mękę rozmiękniętych (mimo nadludzkich starań Pitera) placków. Nie pomagały żadne filmiki na YouTube, żadne programy w telewizji, ani książki o kuchni włoskiej. Kres naszym cierpieniom położył Ste, pokazując Absolutnie Niezawodny Sposób Na Pizzę, którego nauczył się od ojca koleżanki Nikolasa – zawodowego pizzaiolo. No wiecie – jak to we włoskiej rodzinie.
Teraz Piter kombinuje, jak by tu zakupić piec. I gdzie go postawić…
CIASTO NA PIZZĘ
proporcje na 3 pizze:
- 220 ml ciepłej wody
- 400 g mąki na pizzę (typu 00) lub 300 g mąki 00 + 100 g mąki z pełnego przemiału/chlebową
- 7 g suchych drożdży (1 saszetka)
- 1 łyżeczka soli
- 30 g oliwy
Umieść składniki w misie robota. Wyrób ciasto.
Kiedy składniki się połączą wyjmij ciasto z misy i przełóż na deskę.
Podziel na 3 części (każda około 220 g). Wyrób po kolei każdą część ciasta w rękach, wyciskając powietrze.
Ułóż porcje ciasta np. w brytfannie, przykryj (folią lub pokrywką) i wstaw do lodówki na kilka godzin. Minimum 2-3 godziny, ale można ciasto przygotować poprzedniego dnia.
2 godziny przed pieczeniem pizzy wyjmij ciasto z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 240ºC (lub więcej, jeśli twój piekarnik potrafi).
Rozciągnij ciasto na okrągły placek (nikt cię nie zabije jeśli użyjesz wałka… ale może nie mów o tym Włochom).
Umieść na cieście składniki. Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut.
Powtórz z kolejnymi porcjami ciasta.
PODSTAWOWY SOS DO PIZZY
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- szczypta soli
- suszone oregano
Wymieszaj składniki.
Rozsmaruj cienką warstwą na cieście.
DWIE ŁYŻKI sosu na jedną pizzę. Nie więcej.
Dodaj pozostałe składniki.
Upiecz pizzę.
Jeśli chodzi o POZOSTAŁE SKŁADNIKI, to u nas panuje pełna dowolność. BB preferuje pizzę z szynką, Kuba z salami, oliwkami, papryką, Piter uwielbia cztery sery i prosciutto crudo & rucolą.
Dopóki Piter nie zgodzi się wystąpić w filmie o pizzy, tu możecie zobaczyć, jak się profesjonalnie wygniata ciasto:
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.
Pyszna Pizza jest. Najlepsza jak nie wiem co.
Nooo…
Dzięki przyjaźni polsko-włoskiej i wymianie kulturalnej między przedstawicielami obu krajów skorzystaliśmy wszyscy na przepisie na ciasto na pizzę 😉 :D. Skromnie tylko powiem, że to moja ulubiona ze wszystkich pizzerii w Warszawie 🙂
Zdecydowanie tak! Przestajemy chodzić do pizzerii?
Pychota,
czy świeże drożdże też dajecie?
Raczej nie.
Bo my zgodnie z przepisem
Już dwukrotnie przetestowane proporcje przy 600g mąki (u mnie z tego wyszły dwie duże pizze na pełnych blachach). Bardzo dobre.