Nie wiem, jak wy, ale gdybym miała streścić polskie lato w jednym słowie, to byłyby to pierogi z jagodami. No wiem, wiem: to są dwa słowa. Nieważne. Ważne są pierogi. Z jagodami.

Najbardziej lubimy jagodowe pierogi z gęstym jogurtem naturalnym (zamiast tradycyjnej śmietany), posypane cukrem. Nie daję cukru do środka. Nie psuję jagodowego farszu żadnymi dodatkami. Tylko jagody i ciasto pierogowe. A potem jogurt i cukier. Spróbujcie.


PIEROGI Z JAGODAMI


Przygotuj ciasto na pierogi.

Umyj, przebierz i osusz jagody.

Wstaw płaski rondel z osoloną wodą.

Wycinaj krążki ciasta, kładź na środek łyżeczkę jagód i zlepiaj.

Gotuj 2-3 minuty wrzucając na wrzątek.

Podaj z jogurtem i cukrem.


Jagody można zastąpić innymi owocami: borówkami, truskawkami lub wiśniami. Przy czym do wiśni jednak dodałabym trochę cukru.

Do pierogów z owocami można użyć owoców mrożonych – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO
    1. Jo. says:

      Poczekaj. Jagody to borówki, to borówki to co???

      No borówki. Brusznice. Te, co się je robi do mięsa lub serów? To co to u was jest?

      O jagody nawet boję się zapytać…

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.