Nie wiem, jak wy, ale gdybym miała streścić polskie lato w jednym słowie, to byłyby to pierogi z jagodami. No wiem, wiem: to są dwa słowa. Nieważne. Ważne są pierogi. Z jagodami.
Najbardziej lubimy jagodowe pierogi z gęstym jogurtem naturalnym (zamiast tradycyjnej śmietany), posypane cukrem. Nie daję cukru do środka. Nie psuję jagodowego farszu żadnymi dodatkami. Tylko jagody i ciasto pierogowe. A potem jogurt i cukier. Spróbujcie.
PIEROGI Z JAGODAMI
- 1 porcja ciasta na pierogi
- 1-2 szklanki jagód
- jogurt naturalny
- miałki cukier
- sól do gotowania
Przygotuj ciasto na pierogi.
Umyj, przebierz i osusz jagody.
Wstaw płaski rondel z osoloną wodą.
Wycinaj krążki ciasta, kładź na środek łyżeczkę jagód i zlepiaj.
Gotuj 2-3 minuty wrzucając na wrzątek.
Podaj z jogurtem i cukrem.
Jagody można zastąpić innymi owocami: borówkami, truskawkami lub wiśniami. Przy czym do wiśni jednak dodałabym trochę cukru.
Do pierogów z owocami można użyć owoców mrożonych – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.
Uwielbiam. To są borówki. Nie jagody. [tam w waszej części Polski notorycznie to mylicie:-)]
Poczekaj. Jagody to borówki, to borówki to co???
No borówki. Brusznice. Te, co się je robi do mięsa lub serów? To co to u was jest?
O jagody nawet boję się zapytać…