Piernik, który nie wymaga dojrzewania? Co powiesz na piernikowe ciasto przełożone mlecznym kremem?
Lubię użyć do niego prostokątnej tortownicy z odpinanym brzegiem. Po kolei wykładam ją papierem do pieczenia i piekę 3 placki. Dzięki papierowi placki ładnie schodzą z blaszki, bo po upieczeniu są dość miękkie i mogą się pokruszyć – potrzebują chwili, żeby przestygnąć i stwardnieć. Układam potem w tortownicy (z zapiętym brzegiem) warstwami placki i krem i po dociśnięciu nic mi się nie rozjeżdża, a ciasto zachowuje kształt. To bardzo wygodne.
PIERNIKOWE MILKY WAY
CIASTO PIERNIKOWE:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 2 łyżki miodu
- 360 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.
Cały czas ucierając dodaj po jednym żółtka i miód. Kiedy składniki się połączą dodaj mąkę wymieszaną z sodą, solą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
Podziel ciasto na trzy części.
Upiecz trzy placki (około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC)
Możesz użyć trzech blaszek do pieczenia, albo jednej i piec placki po kolei – patrz uwaga w opisie na górze.
Odstaw ciasto do wystudzenia.
KREM:
- 200 g miękkiego masła
- puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
- 250 g mascarpone
- 150 g mleka w proszku (nie granulowanego!)
Utrzyj masło na puszysty krem.
Cały czas ucierając dodaj porcjami mleko skondensowane, mascarpone i mleko w proszku – za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia składników.
Odłóż dwie łyżki kremu, a resztę podziel na dwie części.
Rozsmaruj na pierwszym placku jedną część kremu. Przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj drugą część kremu. Przykryj trzecim plackiem.
Dociśnij, żeby krem równomiernie rozłożył się między piernikowymi plackami. Na wierzchu rozsmaruj odłożone dwie łyżki kremu.
Odłóż ciasto w zimne miejsce, żeby krem stężał.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 80 g mleka
Podgrzej mleko z połamanymi na kawałki czekoladami – tylko do połączenia składników. Wylej na ciasto. Odstaw na chwilę.
BIAŁA POLEWA:
- 50 g białej czekolady
- 40 g mleka
Połam białą czekoladę na kawałki. Podgrzej z mlekiem do połączenia składników.
Zrób białe plamki na ciemnej polewie na cieście.
Ciasto przechowuje się w zimnym miejscu. Ja po prostu pakuję je do lodówki.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.