P

Piernik z melasą

Szukasz szybkiego piernika na niespodziewany podwieczorek? Ten angielski, z melasą, będzie idealny.

Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, nie można go popsuć, a na dodatek robi się go w jednym garnku i brytfannie. Same plusy!

Ciasto jest rzadkie, więc użyj szczelnej formy do pieczenia. Ja najchętniej korzystam z kwadratowej tortownicy z wystającym spodem – łatwo wtedy wyjąć upieczone ciasto i pokroić je w zgrabne kwadraty. Gotowy piernik można oprószyć cukrem pudrem, albo zostawić tak, jak jest.


PIERNIK Z MELASĄ


  • 150 g masła
  • 200 g złotego syropu
  • 200 g melasy
  • 125 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 250 ml mleka
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

Roztop w rondlu masło z cukrem, melasą i złotym syropem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przestudź.

Wyłóż formę do pieczenia papierem. Rozgrzej piekarnik do 170ºC.

Dodaj do rondla mleko, sodę i jajka. Wymieszaj.

Dodaj mąkę z solą i utrzyj, żeby nie było grudek.

Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około godziny.

Zostaw w formie do wystudzenia.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.