Szukasz szybkiego piernika na niespodziewany podwieczorek? Ten angielski, z melasą, będzie idealny.
Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, nie można go popsuć, a na dodatek robi się go w jednym garnku i brytfannie. Same plusy!
Ciasto jest rzadkie, więc użyj szczelnej formy do pieczenia. Ja najchętniej korzystam z kwadratowej tortownicy z wystającym spodem – łatwo wtedy wyjąć upieczone ciasto i pokroić je w zgrabne kwadraty. Gotowy piernik można oprószyć cukrem pudrem, albo zostawić tak, jak jest.
PIERNIK Z MELASĄ
- 150 g masła
- 200 g złotego syropu
- 200 g melasy
- 125 g ciemnego cukru muscovado
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
- 250 ml mleka
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
Roztop w rondlu masło z cukrem, melasą i złotym syropem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przestudź.
Wyłóż formę do pieczenia papierem. Rozgrzej piekarnik do 170ºC.
Dodaj do rondla mleko, sodę i jajka. Wymieszaj.
Dodaj mąkę z solą i utrzyj, żeby nie było grudek.
Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około godziny.
Zostaw w formie do wystudzenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.