Pie jabłkowy jest naszym trzecim ulubionym ciastem z jabłkami, po klasycznej szarlotce i sypanym cieście jabłkowym. Jego urok polega również na tym, że możemy sobie jabłkowe nadzienie wzbogacić. Na przykład dodając orzechy, jeżyny lub kandyzowaną żurawinę. I wtedy dopiero jest problem, bo nie wiadomo, które lepsze i co wybrać. Dlatego pozostanę chwilowo przy wersji podstawowej, zostawiając wam dyskusje nad dodatkami 😉
PIE JABŁKOWY
CIASTO:
- 325 g mąki
- 180 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki lodowatej wody
NADZIENIE - 800 g jabłek
OPCJONALNIE - 150 g jeżyn lub kandyzowanej żurawiny
- garść orzechów włoskich na spód
KRUSZONKA - 150 g cukru kryształu
- łyżeczka cynamonu
- łyżka soku z cytryny
- 2,5 łyżki mąki
- 60 g masła
DODATKOWO - masło do posmarowania brytfanny
- 2 łyżki tartej bułki
- cukier puder do posypania
Wymieszaj składniki ciasta i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Obierz jabłka, pokrój w plasterki. Wymieszaj z jeżynami lub żurawiną.
Utrzyj w garnuszku kruszonkę.
Posmaruj masłem i posyp tartą bułką formę do pieczenia
Ułóż warstwami owoce przesypując kruszonką.
Rozwałkuj ciasto. Posmaruj brzeg brytfanny wodą i przykryj wierzch ciastem. Usuń nadmiar ciasta, ponacinaj brzeg nożem a pośrodku zrób trzonkiem od łyżki kominek, przez który będzie mogła wydostać się para.
Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 60 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Albo podaj lekko ciepłego paja z lodami śmietanowymi/waniliowymi lub bitą śmietaną.
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.