Mimo że jesteśmy pastożercami, do tego przepisu podchodziliśmy z dużą nieufnością. Bo nie ma w nim pomidorów. Nasze obawy okazały się całkowicie nieuzasadnione, o czym zawiadamiam z prawdziwą przyjemnością
PS.
Przepis rodzinny, od Ste.
PASTA Z CUKINIĄ I BOCZKIEM
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g boczku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
- starty parmezan lub pecorino
- 400 g makaronu
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek. Po chwili dodaj cebulę.
Pokrój w małą kostkę boczek i dodaj do cebuli.
Pokrój cukinię średnią kostkę lub półplasterki i dodaj na patelnię.
Dodaj pół szklanki wody, posól, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem w czasie, kiedy gotujesz makaron.
Ugotuj w osolonej wodzie makaron. Odcedź. Dodaj do cukinii. Wymieszaj, posyp serem i od razu podaj.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.