P

Pasta z cukinią i boczkiem

Mimo że jesteśmy pastożercami, do tego przepisu podchodziliśmy z dużą nieufnością. Bo nie ma w nim pomidorów. Nasze obawy okazały się całkowicie nieuzasadnione, o czym zawiadamiam z prawdziwą przyjemnością
PS.
Przepis rodzinny, od Ste.


PASTA Z CUKINIĄ I BOCZKIEM


  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • starty parmezan lub pecorino
  • 400 g makaronu

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek. Po chwili dodaj cebulę.

Pokrój w małą kostkę boczek i dodaj do cebuli.

Pokrój cukinię średnią kostkę lub półplasterki i dodaj na patelnię.
Dodaj pół szklanki wody, posól, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem w czasie, kiedy gotujesz makaron.

Ugotuj w osolonej wodzie makaron. Odcedź. Dodaj do cukinii. Wymieszaj, posyp serem i od razu podaj.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.