P

Pasta z cukinią, boczkiem i pomidorami

Jeśli nie przekonała was pasta bez pomidorów (chociaż naprawdę trudno mi w to uwierzyć), to mam i wersję pomidorową. Jemy ją przez cały rok. Na zmianę z amatricianą…


PASTA Z CUKINIĄ I POMIDORAMI


  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku
  • 2 puszki pomidorów
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione
  • oliwa
  • starty parmezan lub pecorino
  • 400 g makaronu

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek i chwilę podsmaż, pilnując, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.

Obierz i pokrój cebulę i dodaj na patelnię. Pokrój w kostkę cukinię i boczek i dodaj do cebuli.

Smaż na średnim ogniu, aż będą lekko zrumienione. Dodaj pomidory.

Podgrzewaj sos na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Ugotuj makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedź i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj, posyp serem i podaj.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.