P

Papryka marynowana

Marynowanej papryki używamy najczęściej do rewelacyjnej pizzy Pitera oraz do kanapek. Robimy ją według przepisu Mamy Halinki na sałatkę warzywną. Jest łagodna i nie do pobicia przez jakąkolwiek kupną marynowaną paprykę!


PAPRYKA W ŁAGODNEJ MARYNACIE


  • 2 kg papryki

    do blanszowania:
  • 1 l wody
  • 30 g soli
  • 30 g cukru

    zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 200 ml octu 10%
  • 7 łyżek cukru
  • 1½ łyżki soli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • biała gorczyca

Umyj paprykę, pokrój w ósemki. Usuń pestki.

Zagotuj wodę z cukrem i solą (punkt 2). Wrzuć paprykę i blanszuj przez 2 minuty. Wyjmij.

Przygotuj zalewę: włóż składniki (punkt 3) do garnka i zagotuj.

Ułóż paprykę w słoikach. Zalej gorącą zalewą. Zamknij.

Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Zalej gorącą wodą mniej więcej centymetr poniżej wieczka. Gotuj 5 minut, wyjmij i postaw do góry nogami. Przykryj ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.

Możesz też pasteryzować w rozgrzanym do 130℃ piekarniku, przez 10 minut.

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.