Marynowanej papryki używamy najczęściej do rewelacyjnej pizzy Pitera oraz do kanapek. Robimy ją według przepisu Mamy Halinki na sałatkę warzywną. Jest łagodna i nie do pobicia przez jakąkolwiek kupną marynowaną paprykę!
PAPRYKA W ŁAGODNEJ MARYNACIE
- 2 kg papryki
do blanszowania: - 1 l wody
- 30 g soli
- 30 g cukru
zalewa: - 5 szklanek wody
- 200 ml octu 10%
- 7 łyżek cukru
- 1½ łyżki soli
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- biała gorczyca
Umyj paprykę, pokrój w ósemki. Usuń pestki.
Zagotuj wodę z cukrem i solą (punkt 2). Wrzuć paprykę i blanszuj przez 2 minuty. Wyjmij.
Przygotuj zalewę: włóż składniki (punkt 3) do garnka i zagotuj.
Ułóż paprykę w słoikach. Zalej gorącą zalewą. Zamknij.
Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Zalej gorącą wodą mniej więcej centymetr poniżej wieczka. Gotuj 5 minut, wyjmij i postaw do góry nogami. Przykryj ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.
Możesz też pasteryzować w rozgrzanym do 130℃ piekarniku, przez 10 minut.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.