Jesień w kuchni to grzyby. Jak tylko pojawiają się podgrzybki Piter przerabia ile się da i mrozi. Mamy potem zapas gotowych grzybów do zapiekanek, tart czy pasty.
Od dawna naszą ulubioną jest ta z grzybami i śmietanowym sosem. Można do niej dodać pokrojone w kawałki, wcześniej podsmażone polędwiczki wieprzowe, ale z samymi grzybami jest wystarczająco dobra, więc najczęściej zostajemy przy bezmięsnej wersji.
PAPARDELLE Z GRZYBAMI
I SOSEM ŚMIETANOWYM
dla 4 osób:
- oliwa + łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 500 g podgrzybków (mogą być mrożone)
- ½ kieliszka białego wytrawnego wina
- 200 g śmietany 22% (albo crème fraîche)
- tymianek (świeży lub suszony)
- sól i pieprz do smaku
- 400 g papardelle (najlepiej pasta fresca lub makaron jajeczny)
- świeżo starty parmezan
- natka pietruszki
Jeśli używasz mrożonych grzybów – rozmroź je, najlepiej przez noc w lodówce.
Rozgrzej oliwę z masłem na patelni. Wrzuć czosnek, Podsmaż przez chwilę i usuń.
Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie szklista dodaj pokrojone w kawałki grzyby. Smaż przez kilka minut.
Wlej ½ szklanki białego wina. Odparuj na dużym ogniu przez 3 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz i tymianek. Duś na małym ogniu około kwadransa.
Dodaj śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy odlej trochę wody do kubka i odcedź makaron.
Wrzuć makaron na patelnię z sosem i wymieszaj.
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj (po łyżce) wodę z gotowania makaronu.
Posyp tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki i od razu podaj.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.