P

Papardelle z grzybami

Jesień w kuchni to grzyby. Jak tylko pojawiają się podgrzybki Piter przerabia ile się da i mrozi. Mamy potem zapas gotowych grzybów do zapiekanek, tart czy pasty.

Od dawna naszą ulubioną jest ta z grzybami i śmietanowym sosem. Można do niej dodać pokrojone w kawałki, wcześniej podsmażone polędwiczki wieprzowe, ale z samymi grzybami jest wystarczająco dobra, więc najczęściej zostajemy przy bezmięsnej wersji.


PAPARDELLE Z GRZYBAMI
I SOSEM ŚMIETANOWYM


dla 4 osób:

  • oliwa + łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 500 g podgrzybków (mogą być mrożone)
  • ½ kieliszka białego wytrawnego wina
  • 200 g śmietany 22% (albo crème fraîche)
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g papardelle (najlepiej pasta fresca lub makaron jajeczny)
  • świeżo starty parmezan
  • natka pietruszki

Jeśli używasz mrożonych grzybów – rozmroź je, najlepiej przez noc w lodówce.

Rozgrzej oliwę z masłem na patelni. Wrzuć czosnek, Podsmaż przez chwilę i usuń.

Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie szklista dodaj pokrojone w kawałki grzyby. Smaż przez kilka minut.

Wlej ½ szklanki białego wina. Odparuj na dużym ogniu przez 3 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz i tymianek. Duś na małym ogniu około kwadransa.

Dodaj śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy odlej trochę wody do kubka i odcedź makaron.

Wrzuć makaron na patelnię z sosem i wymieszaj.

Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj (po łyżce) wodę z gotowania makaronu.

Posyp tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki i od razu podaj.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.