Lubię uszka z grzybami, ale nie mam serce do ich lepienia. Dlatego znalazłam coś, co może je zastąpić, bez szkody dla wigilijnej tradycji.
PANIEROWANE SUSZONE GRZYBY
- 150 g kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- 500 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
Umyj grzyby, zalej mlekiem i 500 ml wody. Odstaw na godzinę.
Gotuj grzyby, aż będą miękkie.
Przygotuj na trzech talerzach: mąkę, roztrzepane jajko + szczyptę soli i pieprzu oraz bułkę tartą.
Panieruj grzyby po kolei i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podaj na ciepło, posypane natką pietruszki.
Grzyby można usmażyć wcześniej i przed podaniem podgrzać w piekarniku.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.
CategoriesBez kategorii
Taki grzybkowy schaboszczak?
A wiesz, że na to nie wpadłam! Ale faktycznie, grzybowy schaboszczak!