P

Panierowane suszone grzyby

Lubię uszka z grzybami, ale nie mam serce do ich lepienia. Dlatego znalazłam coś, co może je zastąpić, bez szkody dla wigilijnej tradycji.


PANIEROWANE SUSZONE GRZYBY


  • 150 g kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 500 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • posiekana natka pietruszki

Umyj grzyby, zalej mlekiem i 500 ml wody. Odstaw na godzinę.

Gotuj grzyby, aż będą miękkie.

Przygotuj na trzech talerzach: mąkę, roztrzepane jajko + szczyptę soli i pieprzu oraz bułkę tartą.

Panieruj grzyby po kolei i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podaj na ciepło, posypane natką pietruszki.

Grzyby można usmażyć wcześniej i przed podaniem podgrzać w piekarniku.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.