O

Owsianka ze skarmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Ciepła i pożywna owsianka jest idealna na śniadanie w nieprzyjazny jesienno-zimowy poranek. Jeśli połączymy ją z uprużonym z brązowym cukrem jabłkiem i szczyptą cynamonu, taki dzień może się bardzo przyjemnie rozpocząć.


OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM

JABŁKIEM/BANANEM I CYNAMONEM


1 porcja:

  • 250 ml mleka
  • 4-6 łyżek zwykłych płatków owsianych (w zależności od tego, jak gęstą owsiankę lubisz)
  • pół jabłka (najlepsza będzie reneta) lub banan
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • trochę płynnego miodu
  • szczypta mielonego cynamonu

Opłucz płatki, zalej wodą i zostaw na noc.

Rano dodaj mleko i gotuj, aż spęcznieją. Powinno to zająć około kwadransa.

W tym czasie obierz jabłko/banana, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię lub do rondelka. Dodaj cukier i podsmaż, aż zmięknie a cukier się skarmelizuje. Możesz dodać 2 łyżki wody., żeby cukier szybciej się rozpuścił.

Kiedy jabłko/banan będzie miękkie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj.

Przełóż owsiankę do miseczki, na wierzch wyłóż skarmelizowane jabłko/banana, dodaj trochę płynnego miodu.

Smacznego!

© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.