Ciepła i pożywna owsianka jest idealna na śniadanie w nieprzyjazny jesienno-zimowy poranek. Jeśli połączymy ją z uprużonym z brązowym cukrem jabłkiem i szczyptą cynamonu, taki dzień może się bardzo przyjemnie rozpocząć.
OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM
JABŁKIEM/BANANEM I CYNAMONEM
1 porcja:
- 250 ml mleka
- 4-6 łyżek zwykłych płatków owsianych (w zależności od tego, jak gęstą owsiankę lubisz)
- pół jabłka (najlepsza będzie reneta) lub banan
- 2 łyżki brązowego cukru
- trochę płynnego miodu
- szczypta mielonego cynamonu
Opłucz płatki, zalej wodą i zostaw na noc.
Rano dodaj mleko i gotuj, aż spęcznieją. Powinno to zająć około kwadransa.
W tym czasie obierz jabłko/banana, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię lub do rondelka. Dodaj cukier i podsmaż, aż zmięknie a cukier się skarmelizuje. Możesz dodać 2 łyżki wody., żeby cukier szybciej się rozpuścił.
Kiedy jabłko/banan będzie miękkie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj.
Przełóż owsiankę do miseczki, na wierzch wyłóż skarmelizowane jabłko/banana, dodaj trochę płynnego miodu.
Smacznego!
© 2021 – 2024, Jo. All rights reserved.