Sięgam dziś do przepisu, który katowałam do znudzenia w szkolnych czasach. Piekłam to ciasto w domu, piekłam na wakacjach. Teraz upiekłam dla moich synów. Ciekawe, jak im będzie smakować?
MURZYNEK
200 g masła
6 łyżek wody
1 ½ szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 jajka
1 ½ szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie: bakalie
Rozpuść w rondelku masło z cukrem, wodą i kakao. Przestudź.
Do przestudzonej masy dodaj żółtka i wymieszaj.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i – jeśli używasz – bakalie. Wymieszaj.
Ubij sztywną pianę z białek z dodatkiem soli. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą foremki. Wstaw do nagrzanego do 170℃ piekarnika na około 40-50 minut (do suchego patyka).
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.