M

Muffiny bananowe

BB jest wielkim fanem muffinek. Czasami nawet własnoręcznie je dla nas piecze. Na ogół jednak zajmuję się tym ja. I jeśli nie mam ochoty na przygotowanie dla Pitera i Jakuba oddzielnej porcji z pekanem i żurawiną, po cichu dorzucam garść żurawiny i posiekanych orzechów do części ciasta (powiedzmy, że połowy) i korzystając z nieuwagi mojego młodszego syna – podrzucam kukułcze jajo 😉 Tylko mu o tym nie mówcie…


MUFFINY BANANOWE


  • 100 g  masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½  łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 banany

Roztop masło, przestudź.

Przygotuj 2 miski. Włóż papiloty do formy do muffinek. Obierz banany i rozgnieć widelcem.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, sól i gałkę.

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i przestudzone masło. Wymieszaj.

Dodaj sypkie składniki do mokrych, wrzuć rozgniecione banany i lekko wymieszaj – tylko do połączenia składników.

Nałóż porcje ciasta do foremek i do razu wstaw do rozgrzanego do 200℃ piekarnika. Piecz 20 minut . Są gotowe, kiedy wbity w środek babeczki patyczek jest suchy.

© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.