Możecie ją nazwać „gołąbkami w bakłażanach” – bez znaczenia: połączenie bakłażana z mięsem zawsze się sprawdza. I choćby z tego powodu warto zrobić te roladki, póki mamy na straganach mnóstwo bakłażanów!
Angela panierowała plastry bakłażana w jajku i mące, a potem obsmażała na oliwie. Są wtedy przepyszne, ale ponieważ preferujemy lżejszą kuchnię – piekę je w piekarniku.
Do tej potrawy potrzebujemy ładnych, podłużnych plastrów. Co zrobić z resztą bakłażanów? Rzućcie okiem na propozycje pod przepisem.
MIĘSNA PARMIGIANA ANGELI
- 2-3 bakłażany
- 250 g mielonego mięsa
- 3 puszki pomidorów
- 1 jajko
- czerstwa bułka + trochę mleka lub wody do namoczenia
- 1-2 ząbki czosnku
- szklanka startego parmezanu
- 1 duża lub 2 małe mozzarelle
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól
Namocz bułkę w mleku lub wodzie.
Pokrój bakłażana wzdłuż na dość cienkie plastry. Ułóż na wyłożonej papierem blasze, posmaruj oliwą i piecz około kwadransa w 180℃. Mają zmatowieć, ale zachować kształt. I nie spalić się…
Rozgrzej w rondlu trochę oliwy. Dodaj pomidory, sól i zioła prowansalskie. Zagotuj.
Przełóż do miski mięso, jajko, odciśniętą bułkę, starty czosnek i tyle parmezanu, żeby po wyrobieniu uzyskać gęstą masę. Starannie wyrób masę i uformuj z niej podłużne pulpeciki, długie na szerokość plastra bakłażana.
Kiedy sos zacznie się gotować, włóż do niego mięso i gotuj na wolnym ogniu.
Pokrój połowę mozzarelli w słupki.
Wyjmij ugotowane pulpeciki z sosu. Na każdym plastrze bakłażana ułóż jeden pulpecik i kawałek mozzarelli, oprósz parmezanem i ciasno zwiń w roladkę.
Ułóż roladki w naczyniu do zapiekania. Zalej sosem pomidorowym. Pokrój w cienkie plastry drugą część mozzarelli i ułóż na wierzchu. Posyp resztą parmezanu i odrobinę skrop oliwą.
Wstaw do nagrzanego do 200℃ piekarnika na 20 minut.
Co zrobić z niewykorzystanymi kawałkami upieczonych bakłażanów? Mam kilka pomysłów:
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.
Dawno nie robiliśmy, ale warto było powtórzyć. Genialne danie.