Możecie sobie wyobrazić polską kuchnię bez leniwych pierogów? Bo ja nie. I chociaż kojarzą się z dzieciństwem, wakacjami i totalnym nic nierobieniem, to nie znam dorosłego, który by ich odmówił…
LENIWE
- 300 g półtłustego twarogu (twarogu, nie serka homogenizowanego)
- szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
Pokrusz twaróg do miski. Dodaj mąkę, jajka i sól. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Zajmie Ci to 2, góra 3 minuty. Ciasto jest dobre, kiedy się nie klei do rąk, ale nie przesadzaj z podsypywaniem mąką. Czasem jest to potrzebne – ale z wyczuciem! Wszystko zależy od wilgotności sera.
Oprósz mąką deskę lub blat. Uformuj z ciasta wałek, spłaszcz go nieco i tnąc ukośnie nożem przygotuj kluski.
Wrzuć leniwe na osolony wrzątek, zmniejsz ogień i czekaj aż wypłyną. Po minucie wyjmij łyżką cedzakową. Jeśli masz wątpliwości, czy są gotowe – wyjmij jedną kluskę i przekrój na pół – jeśli nie widać surowego sera, jest ok.
© 2020 – 2022, Jo. All rights reserved.
Mniami. Ja splaszczam wałek widelcem, w jedna i w drugą stronę ukośne, tworząc kartkę. Kopytkowy wałek też. Ale to taki znak firmowy mojej babci był.