Najbardziej czekoladowe z czekoladowych ciast. Można je upiec w dużej formie do tarty albo w kokilkach. Jeśli mam gości – wolę kokilki, bo wyglądają bardziej elegancko.

Le Nègre jest absolutnie rewelacyjny podany z wytrawnym czerwonym winem. Można też pozostać przy wersji słodkiej, czyli z dodatkiem bitej śmietany lub lodów śmietankowych/waniliowych. Albo pójść na kompromis i po prostu wrzucić na wierzch kilka dojrzałych malin.


LE NÈGRE


  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka

Przygotuj formę do pieczenia: wyłóż papierem albo wysmaruj masłem i wysyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Oddziel żółtka od białek.

W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło i czekoladę. Kiedy powstanie gładka masa zdejmij z ognia. Nieco przestudź.

Dodaj żółtka i połowę cukru i dokładnie wymieszaj.

Ubij białka z drugą połową cukru. Połącz obie części i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i wystudź. Nie przejmuj się, kiedy zacznie na wierzchu pękać i opadać – tak ma być! Ma być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

© 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.