Najbardziej czekoladowe z czekoladowych ciast. Można je upiec w dużej formie do tarty albo w kokilkach. Jeśli mam gości – wolę kokilki, bo wyglądają bardziej elegancko.
Le Nègre jest absolutnie rewelacyjny podany z wytrawnym czerwonym winem. Można też pozostać przy wersji słodkiej, czyli z dodatkiem bitej śmietany lub lodów śmietankowych/waniliowych. Albo pójść na kompromis i po prostu wrzucić na wierzch kilka dojrzałych malin.
LE NÈGRE
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
Przygotuj formę do pieczenia: wyłóż papierem albo wysmaruj masłem i wysyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Oddziel żółtka od białek.
W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło i czekoladę. Kiedy powstanie gładka masa zdejmij z ognia. Nieco przestudź.
Dodaj żółtka i połowę cukru i dokładnie wymieszaj.
Ubij białka z drugą połową cukru. Połącz obie części i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 40 minut.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i wystudź. Nie przejmuj się, kiedy zacznie na wierzchu pękać i opadać – tak ma być! Ma być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
© 2023, Jo. All rights reserved.